Rahman Rahim Allah’ın adıyla
Ey iman edenler! Mallarınız ve evlatlarınız sizi, Allah’ı zikretmekten alıkoymasın. Her kim bunu yaparsa, işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir. Munafikun suresi 9
Dün iftara doğru buzdolabını açtığımda küçük bir su şişesinin üzerinde şöyle yazıldığını gördüm. ”Suyumu içene hakkımı helal etmiyorum!”
Yazının altında ortanca oğlumun ismi vardı..:) Yazıya hem güldüm, hem oğluma acıdım. Oruç tutuyordu ve bu yazı onun ne kadar çok susadığını anlatıyordu…
Özellikle çocuklar için Kızıltepe gibi sıcak yerlerde oruç tutmak çok daha zor. Bence oruç, çocuklara sabrı öğreten yegane ibadetlerden biri. Rabbim bizim de, küçük kullarının oruçlarını da kabul eylesin. Cehennem azabından korusun. Amiiin
Ramazanın adıyla özdeşleşen güllacı kimileri çok severken, kimileri tarafından pek kabul görmez. Bizim ailenin sadece yarısı güllacı sever. Uzun zaman önce bir izleyicim, bana kesmikli güllaç tarifini vermişti. Bu tarif Isparta Yalvaç’da çok yapılırmış. Kesmikli güllaçta süt kullanılmıyor. Bunun yerine şerbet kaynatılıp dökülüyor. Ben bu tarifi denedim. Güzel resimlerini çektim. Fakat şerbetli oluşundan dolayı bize çok ağır yani çok tatlı geldi.
İkinci olarak yine kesmikli fakat bu kez sütlü olarak denedim bu tarifi. Sütlü olanı çok daha hoşumuza gitti ve tadı çok hafifti. Size ilk güllacın resimleriyle beraber ikinci yaptığım sütlü güllacın tarifini vereyim inşaAllah.
KESMİKLİ LORLU GÜLLAÇ TARİFİ
Malzemeler
- 8-9 adet güllaç yaprağı
- Kesmik için:
- 2 lt. yağlı süt
- 2 adet limon suyu
- Kesmiğe eklemek için: 2 yemek kaşığı şeker
- Şerbeti için:
- 2 lt. süt
- 2 su bardağı şeker
Kesmikli Güllaç Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kesmiği yapalım: Bunun için sütü ocağa koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine 2 adet limon suyunu ekleyip kesilmesini bekleyin. Ocağın altını kapatıp 15 dakika kadar bekleyin ve sonra kesmiği ince ve sık bir süzekten süzün.
- En az 1 saat süzülmesini bekleyin. (Ben kesmiği 1 gün evvelden yaptım) Sonra ayrı bir tabağa alıp içine 2 kaşık şeker atıp karıştırın.
- Güllaç yapraklarını makasla ortadan ikiye bölün.
- Geniş bir tepsiye su doldurup, güllaç yapraklarını teker teker suya batırıp bir bezin üzerine serin.
- 3 güllaç yaprağını yani 6 parçayı ıslattıktan sonra, ilk ıslattığınızdan başlayarak sarmaya başlayın.
- Islanmış yaprağı düzgünce serin ve şekerli kesmikten uzun kısmına bir yemek kaşığı kadar serin.
- Rulo yapın ve kendi etrafında sararak gül şekli verin. Ben büyük boy borcam tepsiye dizdim ve 8 buçuk yaprak sığdı.
- Sütü tencereye koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine şekeri atıp altını kapatın. Şeker eriyene kadar karıştırın. İlk sıcaklığı geçince güllaçların üzerine dökün.Mümkünse aynı gün içinde tüketmeye çalışın. Ertesi güne kalınca aynı lezzeti bulamıyorsunuz.
- Eğer isterseniz kesmik yerine ceviz, fındık veya fıstık da kullanabilirsiniz. (ben cevizlisini daha çok seviyorum)
No comments:
Post a Comment